Skip to main content

Anatomie van een trend: Graphic Eyeliner

Isabel Dexter | Van de experts | jun. 10, 2019
Gerelateerde artikelen
Van de experts
De kunst van wenkbrauwmake-up Perfecte wenkbrauwen tekenen en invullen
Van de experts
Hoe gebruik je een bronzer
Van de experts
Veelzijdige make-up: Creatieve manieren om al je favoriete producten te gebruiken

Deze lente zie je de cat eye look op veel catwalks, terwijl het traditioneel iets voor de herfst is. Bekijk die negatieve-ruimte, grafische ogen bij Rochas, de extravagante inktachtige, blauwe flicks bij Fendi en natuurlijk de rockabilly liner uit de vrije hand bij John Galliano. De lijst is eindeloos: omgekeerde katachtige flicks bij Jill Stuart, grafische vormen bij de buitenste ooghoek bij Lanvin; pastel gedrukte onderwerpen bij Missoni; alleen glossy liner op het bovenste ooglid bij Moschino en een superglanzende intense flick bij Dolce & Gabbana.

Eyeliner hoeft niet perfect te zijn

“Iets gevaarlijk, maar duur,” is hoe make-upgoeroe Pat McGrath de glinsterende zwarte linerlook beschrijft die ze backstage voor Tom Ford bedacht tijdens de New York Fashion Week. Haar unieke, bruisende cat's eye met een rond puntje opzij, “gevaarlijk maar duur” kan de typering zijn van de grafische epitaaf van de eyeliner omdat het zo nauwkeurig de allure van de cat's eyelook typeert. Niet dat het snel zal verdwijnen. Een dramatische, frisse maar ook sexy vibe met wimpers van zwoele, vrouwelijke allure betekent dat vette eyeliner altijd aantrekkelijk zal zijn.

“Een flirterig, vrouwelijk lijntje is enorm veelzijdig,” is make-upartist Florence Lee het ermee eens. “Dit seizoen zijn ze gedetailleerder, groter en dikker. We hebben veel afgeronde, grafische vormen gezien met een art house touch, minder katachtig.” In plaats van lijntjes die precies langs de wimperrand lopen, kun je freestyle gaan met amandelvormig omlijnde ogen of kijk naar de show van Eudon Choi die iedereen die moeite heeft de perfecte lijn aan te brengen, verlichting biedt. Geïnspireerd door “een aristocratische vrouw die de zomer doorbracht in haar huis bij de zee terwijl ze schilderde,” volgens de make-upartist backstage bij de show, Adam de Cruz. De onvaste lijn ontstond toen haar auto over een steentje reed toen ze haar make-up aan het aanbrengen was in de auto! “Imperfecte lijnen stimuleren ons om te experimenteren en te spelen,” voegt Lee toe. “Dat is de vibe van de lente/zomer.”

Iconisch Egyptisch

Ultragrafisch, ultrapuntig en dramatisch, Cleopatra is de beroemdste, vroege verspreider van de eyeliner. Zwaar langs de onderwimpers en een veeg precies in de binnenste ooghoeken. Het verhaal gaat dat de liner van Cleopatra bestond uit een vroege kohl met lood dat schijnbaar het vermogen van de huid om besmettingen tegen te gaan vergrootte.

Bij Carolina Herrera liet makeup artist Diane Kendal zich dit jaar inspireren door de Cleopatra liner met een zware kohl lijn langs de onder- en bovenkant. Een paar dagen later verlengde ze bij de show van Marc Jacobs de 'winged' lijn in vlijmscherpe punten en voegde ook bij de binnenste ooghoeken scherpe punten toe. Als een moderne versie van de signature look van de iconische, Egyptische schoonheid.

De swing uit de zestiger jaren

De klassieke eyeliner van Twiggy, het model uit de jaren zestig, is door heel veel mensen gedurende de geschiedenis gekopieerd, inclusief eyeliner-lovers als Kate Moss en Alexa Chung, die hun eigen twist aan de Twiggy-trend hebben toegevoegd. Let op de avant-garde puntjes die Twiggy gebruikte om haar onderste wimpers te benadrukken en ook die trefzekere katachtigelijn op een porseleinachtige huid en nude lippen, wat haar signature look is geworden.

Bij Dolce & Gabbana had de koninklijke, katachtige lijn een meer vrouwelijke, zwoele look als eerbetoon aan een andere ster uit de jaren zestig die eyeliner droeg, Brigitte Bardot. De actrice werd gezien als het toppunt van Parijse schoonheid. Ze droeg haar grafische eyeliner samen met lichte smokey eyes, roze lippen en een matte poederblush. Een look die nog steeds gezien wordt als de klassieke look voor een date.

Rock ’n’ Roll Eyeliner

Vergeet niet dat het “gevaarlijke” deel van de “dure en gevaarlijke”, zwarte vloeibare liner hetzelfde is als het leren jack van je garderobe. Het voegt een rauw randje toe aan zelfs de meest zwierige lentebloemen. Bij Versus van Versace was de eyeliner roetzwart en deskundig aangebracht met een vlekkerig effect. Denk aan Kate Moss in haar dagen als play-hard party girl of de iconische, punky en altijd overdone katachtige lijn van Amy Winehouse.

Voor een 'used' look verzacht je de textuur door een klein beetje transparante gloss over de eerste vloeibare lijn aan te brengen. Breng dan nog een laag aan met SHISEIDO Kajal Inkartist om een lijntje te creëren dat de ik-ben-net-wakker aantrekkingskracht heeft.