Skip to main content

Reiniging 101: Alles wat je moet weten

Danielle Fox | Van de experts | jun. 10, 2019
Gerelateerde artikelen
Van de experts
Industry Insider: Al je vragen over polisher beantwoord
Van de experts
Beauty 101: Hoe gebruik je gezichtsolie

Reiniging is één van de belangrijkste stappen in je huidverzorging en, volgens experts, bestaat er een goede manier om te reinigen en ook een verkeerde manier. Volg onze failsafe regels om de perfecte reiniging onder de knie te krijgen. Betere huid begint hier...

Waarom is reiniging zo belangrijk?

Reiniging is essentieel omdat het dode huidcellen, make-up, zonbescherming, transpiratie, olie en vervuiling verwijdert. Hierdoor raken poriën verstopt, kunnen producten die je aanbrengt niet meer opgenomen worden en kunnen er zelfs problemen ontstaan als beschadigde barrièrefunctie en beschadigde pigmentatie.

Wat is dubbele reiniging?

In een tijd van langhoudende make-upformules en een toename van stedelijke vervuiling, kan dubbele reiniging volgens dermatologen gezien worden als het nieuwe normaal. "Gebruik eerst een reiniger op oliebasis om cosmetica en zonbescherming te verwijderen,”zegt de in Londen gevestigde dermatoloog Dr. Sam Bunting. “Beschouw je tweede cleanser dan als een scrubstap om dode huidcellen en andere 'micro’ deeltjes, zoals deeltjes van vervuiling, te verwijderen.

Hoe vaak moet je reinigen?

Over 's avonds reinigen valt niet te onderhandelen om make-up, SPF en vuil van de hele dag te verwijderen. Vergeet echter ook niet 's ochtends te reinigen. Vooral als je gevoelig bent voor puistjes. 's Nachts verwijdert de huid giftige stoffen via de poriën. Dus als je 's ochtends met een schone lei wilt beginnen, moet je het vuil van de nacht ervoor verwijderen. Hierdoor worden de producten die je erna op aanbrengt gemakkelijker en beter opgenomen. "Maar mensen met een droge huid en geen vettige T-zone kunnen deze stap overslaan om hun barrièrefunctie te beschermen,” zegt Dr. Bunting. Die barrière minimaliseert het vochtverlies en is cruciaal voor een gezonde en gehydrateerde huid.

Hoe vaak moet je

Kun je je huid ook te schoon maken?

Het probleem met meerdere reinigingsstappen is dat dit de barrièrefunctie van je huid verstoort. En dat is niet goed. Het is belangrijk je te realiseren dat een “glanzend schone” huid betekent dat je te ver bent gegaan. Het is volgens Dr. Bunting belangrijk om je tijd te nemen. Breng het product aan op een vochtige huid, masseer het in, laat het een hele minuut inwerken, spoel het dan af met lauwwarm (niet heet) water en bekijk of je nog een keer mild moet reinigen.

Hoe kies je de juiste gezichtsreiniger?

Welke reiniger je gebruikt, hangt heel erg af van je persoonlijke voorkeur, maar de algemene regel is als volgt: droge huid heeft een hydraterende crème nodig (SHISEIDO Clarifying Cleansing Foam is een goed beginpunt), balm of reiniger op oliebasis (probeer SHISEIDO Essentials Perfect Cleansing Oil); gevoelige huid reageert goed op een schuim (probeer SHISEIDO WASO Quick Gentle Cleanser); normale tot gecombineerde huid kan kiezen op basis van de textuur.

Kunnen mensen met een vettige huid reinigers op oliebasis kiezen?

Het lijkt tegenstrijdig, maar aangezien reinigers op oliebasis in de buurt van de natuurlijke pH-waarde van de huid zitten, zorgen ze niet voor puistjes. Gelijke trekt het gelijke aan, dus trekt een reiniger op oliebasis de olie in make-up, vuil en talg aan en verwijdert deze zonder dat de huid met agressieve middelen wordt gereinigd.