Skip to main content

Alles wat je moet weten over sporten met make-up

Danielle Fox | Van de experts | jun. 10, 2019
Gerelateerde artikelen
Editor’s Picks
Future Solution LX: De schat in elke fles
Van de experts
Back to Basics: Manieren om foundation perfect aan te brengen
Van de experts
Super hydratatie: Welke WASO moisturizer past bij de behoefte van jouw huid?

Wat zit er altijd in je sporttas? Sportschoenen? Zeker. Oortjes? Ja. Lipstick? Schijnbaar. Scroll door de Instagram hashtag #gymselfie en je ziet meer dan 2,2 miljoen foto's van perfect uitgedoste sporters voor en (zogenaamd) na het sporten. En het zijn niet alleen de HIIT-enthousiastelingen en yogi's die zeggen make-up te dragen als ze naar de sportschool gaan. De Britse Olympiër Jessica Ennis-Hill staat erom bekend dat ze volledig opgemaakt is als ze aan wedstrijden deelneemt. Ze zegt dat ze zich beter voelt als ze er goed uitziet, dat ze veel meer zelfvertrouwen heeft.

Maar wat gebeurt er met je huid als je met make-up gaat sporten? “Als je het warm krijgt, gebeuren er een paar dingen met je huid,” zegt de beroemde facialist Teresa Tarmey. “Eerst ga je transpireren, dan worden de poriën groter en gaan openstaan.” En wat als je al make-up draagt of extra lagen hebt aangebracht? “Dan raken de poriën verstopt. Vooral door make-up met veel pigmenten, zoals een bronzer. Daardoor wordt de kans dat je puistjes en mee-eters krijgt groter,” legt Tarmey uit. “Je huid moet ademen. En tijdens het sporten nog meer.”

Cosmetisch dermatoloog Dr. Stefanie Williams is het hier mee eens: “Het is belangrijk dat de huid zo min mogelijk verstopt raakt (dus vrij van het absorberen van dingen die er niet in mogen komen) als je aan het sporten bent. Hoewel sommige foundations erger zijn dan andere, raad ik mijn patiënten over het algemeen aan om alleen een hele lichte moisturizer te dragen.”

Maar voor diegenen onder ons die niet zonder hun teintverbeteraars kunnen, wat moeten we dan gebruiken? Probeer een met antioxidanten gevulde, getinte moisturizer, zoals SHISEIDO Synchro Skin Tinted Gel Cream SPF 30, die beschermt en puistjes en een oneffen huidtint camoufleert. Gebruik als het maar even kan geen bronzer, adviseert Tarmey: De kleine pigmentdeeltjes gaan in de poriën zitten en daardoor raken ze mogelijk verstopt.”

En voor constante huidverzorging om het sporten te compenseren, adviseert Tarmey om, zodra het mogelijk is, je huid voor het sporten te reinigen (probeer SHISEIDO Benefiance Extra Creamy Cleansing Foam) en gebruik een licht serum als hydratatie, vooral één met beschermende antioxdanten. Probeer SHISEIDO Future Solution LX Superior Radiance Serum om de vrije radicalen die voor veroudering zorgen te neutraliseren. Reinig je huid indien mogelijk ook na het sporten. “Het is een goed idee om na het sporten je huid te reinigen, zodat je transpiratie die mogelijk tot verstopte poriën kan leiden, verwijdert. Daarbij krijgt je huid de mogelijkheid om te kalmeren en roodheid de kans om weg te trekken,” zegt Tarmey.